Ihr Merkzettel: 0 Artikel

Waarom is het belangrijk dat kinderen kleuren?
De positieve effecten van kleuren en tekenen

Kinderen beleven niet alleen veel plezier aan kleuren, het heeft ook positieve effecten op hun ontwikkeling. Penseel en kleurpotlood moeten daarom deel uitmaken van de kindertijd. Door te kleuren oefenen kinderen diverse vaardigheden, wat de hersenstructuren versterkt voor succesvol leren. Tegelijkertijd helpt kleuren om te ontspannen en bevordert het de concentratie. Hieronder worden de positieve effecten van tekenen en kleuren uiteengezet.

 

Van kleuren word je slim – De betekenis van kleuren en tekenen voor kinderen

Hebben kinderen in het digitale tijdperk nog behoefte aan penselen, kleurpotloden en papier? Uit onderzoek blijkt van wel. Als kinderen met potloden en verf werken, levert dit meer op dan alleen kleurrijke plaatjes. De fijne motoriek, de cognitieve vaardigheden, de creativiteit, het communicatievermogen en het zelfbewustzijn worden erdoor versterkt. Leren en tekenen zijn nauw met elkaar verbonden.

  • Kleuren en tekenen vormen een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het kind
  • Door kleuren en tekenen wordt de fijne motoriek ontwikkeld
  • Kleuren en tekenen leggen een belangrijke basis voor het leren schrijven
  • Tekeningen zijn als 'brieven' van kinderen
  • Kleuren en tekenen activeren verbindingen in de hersenen

Kleuren ontspant en geeft focus

Het staat buiten kijf dat kinderen dol zijn op kleurrijke beeldschermen. Maar wat heeft een leeg vel papier te bieden? Ongekende mogelijkheden, volgens wetenschappers uit verschillende disciplines. Als kinderen kleuren of tekenen, hebben ze daar direct profijt van. Door ermee bezig te zijn, kunnen ze zich beter ontspannen en concentreren.

  • Kleuren en tekenen kunnen een meditatieve werking hebben
  • Tijdens het kleuren en tekenen kunnen kinderen een flow-toestand ervaren
  • Kunst verandert het brein
  • Kleuren en tekenen stimuleren het doorzettingsvermogen

Kleur mee en doe iets goeds!

Door te kleuren kunnen kinderen niet alleen hun eigen wereld, maar ook die van andere kinderen veranderen. Op 6 mei is het World Kids Colouring Day. Daarom roept STAEDTLER kinderen over de hele wereld op om tekeningen te maken voor het goede doel. Voor elke ontvangen tekening ondersteunen wij dit jaar de kinderhulporganisatie Plan International met 1 euro. Dus pak gauw je potloden of stiften en ga aan de slag!