Ihr Merkzettel: 0 Artikel


Ideeën en inspiratie

Speelgoedfiguren – ongelofelijk eenvoudig te maken

Vlieg door de lucht met kleurrijke vlinders of speel op de boerderij waar je de schapen hoedt of de koeien melkt: met de FIMO kids form&play instructies kan jouw kind helemaal alleen zijn eigen speelgoedfiguurtjes maken. 

Wat er zo goed aan is: de stap-voor-stap instructies worden uitgelegd met een reeks eenvoudig te begrijpen illustraties, zodat kinderen zelf hun eigen speelgoed kunnen maken. Veel plezier!

 

FIMO kids kernassortiment

Producten

Of het nu robotten, dinosauriërs of kleurrijke halskettingen zijn: FIMO kids is niet enkel om te boetseren. Met deze ovenhardende boetseerklei kunnen kinderen hun eigen speelgoed maken en creatief zijn terwijl ze de wereld rondom zich ontdekken.

De zachte samenstelling van dit kleurrijk boetseermateriaal maakt het gemakkelijk kneedbaar; het ruime gamma aan creatieve toepassingen kan gebruikt worden om de verbeelding en creativiteit van jouw kinderen te helpen stimuleren. 

FIMO kids boetseerklei is beschikbaar in 16 kleuren en wordt geleverd in blokjes van 42 gram met hersluitbare verpakking welke ervoor zorgt dat reeds geopende boetseerklei netjes en beschermd tegen stof en vuil kan bewaard worden tot een volgend gebruik. 

Het gamma bevat ook FIMO kids Colour Packs met zes blokjes van 42 gram. FIMO kids Colour Packs zijn beschikbaar in de volgende kleurencombinaties: 

 • Het 'basic' pack bevat de kleuren rood, blauw, geel, zwart, wit en groen. Kinderen kunnen deze naar wens mengen om zo hun eigen favoriete kleuren te creëren.
 • Het 'girlie' pack bevat de kleuren lila, lichtrose, rose, turkoois, glitter wit en glitter goud.

FIMO kids form&play

Door de ruimte reizen, in volle gallop op een pony over de weide huppelen, een ridder helpen een prinses te redden: met de FIMO kids 'form&play' producten kunnen kinderen hun eigen figuurtjes maken en ze achteraf gebruiken om verhaaltjes uit te beelden in hun denkbeeldige speelwereld.

De setjes zijn beschikbaar in verschillende moeilijkheidsgraden (1= eenvoudig, 2 = medium, 3 = moeilijk).

FIMO kids 'form&play' is beschikbaar in tien themawerelden met verschillende inhoud:

 • Space – de ruimte in met ruimteschepen en raketten
 • Robot – ruimtestation met leuke robots
 • Dino – op het spoor van voorhistorische reuzen
 • Knight – naar de Middeleeuwen met zwaard en harnas
 • Butterfly – de kleurrijke wereld van vlinders
 • Princess – prinsessen in een sprookjesachtig kasteel
 • Pony – paardrijden op de ponyboerderij
 • Fairy – betoverende feeën
 • Pet – speelplezier met kat, hond en konijn
 • Farm – op de boerderij met koe, schaap en varken

FIMO kids create&play

FIMO kids 'create&play' werd ontworpen voor creatieve beginners. Korte en beknopte instructies bieden kinderen nog voldoende ruimte om hun eigen ideeën te ontwikkelen. 

De drie verschillende moeilijkheidsgraden (1= eenvoudig, 2= medium, 3= moeilijk) garanderen voldoende plezier bij het modelleren en ontwerpen voor zowel beginnelingen als voor meer ervaren gebruikers. 

Twee juwelensetjes voor armbanden en halskettingen voorzien kinderen in alles wat ze nodig hebben om hun eigen, kleurrijke accessoires te ontwerpen.

FIMO kids work&play

Uitrollen, snijden, glad maken: de verschillende gereedschappen van het FIMO kids 'work&play' gamma maken werken met klei nog eens zo eenvoudig.


Creativiteit aanmoedigen

Hoe het spelen met FIMO kids de ontwikkeling van kinderen bevordert

“Kinderen leven om te spelen", zegt psycholoog Michael Thiel. De expert legt uit hoe belangrijk het wel is voor kinderen om actief de wereld te verkennen waarin ze leven en geeft ook tips en informatie over knutselen, spelen, leren en FIMO kids.

Tekeningen inkleuren, knutselen, boetseren – wat door volwassenen misschien wordt beschouwd als een leuk tijdverdrijf is in werkelijkheid uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. 

"Kinderen leren door hun spel de wereld kennen”, zegt psycholoog Michael Thiel. "Wanneer ze spelen, onderzoeken, controleren of veranderen ze hun omgeving. Ze leren hoe ze zich moeten concentreren op iets of hoe ze enthousiast over iets kunnen worden" 

De expert legt verder uit dat dit de basis vormt voor alle latere leerprestaties. Het leerproces van een kind hangt ook veel af van het feit of het kan voelen en aanraken. Door het spelen met verschillende voorwerpen en door het knutselen met verschillende soorten materialen, oefenen kinderen niet alleen hun motoriek, maar maken ze tegelijkertijd ook kennis met en proberen ze de wereld rond zich te begrijpen.

De juiste omstandigheden creëren

Wanneer kinderen spelen, gebruiken ze graag dingen die ze in hun onmiddellijke omgeving kunnen vinden. Voor je het weet, worden houten lepels en potten en pannen omgetoverd tot muziekinstrumenten. Dit geeft ouders op hun beurt de kans om op een positieve manier de ontwikkeling van hun kind te beïnvloeden door te zorgen voor een gevarieerde en kindvriendelijke omgeving.

Volgens Thiel hoeft geschikt speelgoed noch duur noch extravagant te zijn. "Veel belangrijker is dat het speelgoed de creativiteit stimuleert en dat het kind er graag mee speelt." De felle kleuren en het interessant aanvoelen van speelgoed zoals FIMO kids trekt de aandacht van kinderen, wat hen aanmoedigt om te spelen.

Het tijd aspect

Kinderen gaan vaak zo op in hun spel dat ze de wereld rondom zich vergeten.

"In dat geval stoor je ze best niet”, raadt de expert aan. Fases waarin het kind vol enthousiasme en hard geconcentreerd met iets bezig is, bevorderen zijn ontwikkeling. Kinderen hebben tijd nodig om de verschillende indrukken die ze opvangen te verwerken. 

Daarom is het belangrijk dat een kind niet overweldigd wordt door een massa speelgoed maar dat het zich gedurende een tijdje op slechts één ding concentreert. Eenmaal het daarmee goed vertrouwd is, is het klaar voor iets nieuws.

"Deze goed getimede afwisseling tussen continuïteit en verandering speelt een beslissende rol in het ontwikkelingsproces."

Kinderen aanmoedigen

Evalueren, verbeteren, berispen – wat gerechtvaardigd is in andere aspecten van het leven, is volgens psycholoog Michael Tiel niet gepast wanneer een kind aan het spelen is. 

"Wanneer een kind een schildpad aan het knutselen is en dat wat hij maakt gelijkt er totaal niet op, dan is dit geen reden voor kritiek”. "Wat ook het eindresultaat is, kinderen zijn zeer trots op wat ze zelf gemaakt hebben – zeker wanneer ze het zonder enige hulp gedaan hebben. 

De expert raadt aan om niet tussen te komen wanneer kinderen aan het spelen zijn zodat ze kunnen leren met vallen en opstaan. "En wanneer dan het moment komt van oprechte complimentjes, dan betekent dit dat ze klaar zijn voor nieuwe uitdagingen."

Traditioneel of digitaal? 

Wat de aankoop van speelgoed betreft stellen ouders zich steeds vaker de vraag: traditioneel of digitaal? 

Expert Michael Thiel is overtuigd: "Ondanks alle technologische vooruitgang leren kinderen nog steeds het meest met klassiekers zoals boetseerklei, vingerverf of bouwblokken." 

Immers, een kind kan iets pas echt heel goed begrijpen wanneer het dat uit de eerste hand kan ervaren door gebruik te maken van zijn zintuigen – het liefst dan nog van al zijn zintuigen. En dat omvat ook dingen vormen met zijn handen – iets wat hij niet kan doen met een digitaal speelgoedje. 

Thiel ziet digitaal speeldgoed daarom als extraatjes, niet als vervangers voor traditioneel speelgoed. "Leren moet “onder je huid” kruipen. Alleen wanneer een kind een voorwerp kan verkennen met zijn handen, kan het een gevoel krijgen van zijn eigen lichaam en kracht, leren hoe het de juiste hoeveelheid druk moet zetten en zijn waarneemkwaliteiten ontwikkelen”, legt Thiel uit.

Jonge knutselaars

Knutselen is een zeer goede manier om de hand-oog coördinatie te oefenen en een bewustzijn voor driedimensionaliteit te ontwikkelen.

Thiel vindt ook: "Creativiteit wordt het best gestimuleerd wanneer kinderen van iets heel gewoons iets unieks maken. Door ze te bakken in de oven, kunnen kinderen van voorwerpen die ze met FIMO kids gemaakt hebben een blijvend souvenir maken. FIMO kids is zachter dan FIMO voor volwassenen en eenvoudiger te kneden." 

"Kinderen houden ervan om dingen te maken waarmee ze kunnen spelen en persoonlijke geschenkjes te ontwerpen, vb. voor hun oma’s en opa’s. Dat is wat kinderen graag doen en het is nog goed voor hun zelfvertrouwen ook."


FAQs

Wat is FIMO kids en hoe werkt het?

FIMO kids is een ovenhardende boetseerklei. 

In tegenstelling tot traditionele boetseerklei kan FIMO kids gebruikt worden om figuurtjes en voorwerpen te vormen waarmee kinderen langdurig kunnen spelen dankzij het feit dat, eenmaal ze geboetseerd zijn, ze in de oven gebakken kunnen worden om te verharden. 

Gewoon de FIMO kids klei in een standaard huishoudoven plaatsen gedurende 30 minuten op 110°c. Eenmaal afgekoeld is het materiaal hard en stevig.

FIMO kids is bijzonder zacht, eenvoudig te kneden maar tegelijkertijd ook zeer vormstabiel – dat maakt deze ovenhardende boetseerklei ideaal voor kinderen om mee te spelen. 

Met zijn FIMO kids 'form&play' biedt STAEDTLER aan kinderen een ruime waaier van verschillende themawerelden voor onbeperkt knutsel- en speelplezier.

Originele sieraden zijn eenvoudig te maken met FIMO kids 'create&play'. Nog een nieuwe eigenschap is de hersluitbare verpakking. Dit maakt een eenvoudig, praktisch gebruik mogelijk en een stofvrij bewaren van overschotjes klei tot een volgend gebruik.

Kinderen kunnen FIMO kids gebruiken om hun eigen speelgoedfiguurtjes te maken. 

FIMO kids 'form&play' producten zijn beschikbaar in drie verschillende moeilijkheidsgraden om tegemoet te komen aan verschillende vereisten – van eenvoudig tot moeilijk. 

FIMO kids is niet alleen leuk, het is ook leerzaam. Het boetseerproces van een speelgoedje ontwikkelt niet alleen de fijne motoriek en de verbeeldingskracht, het geeft kinderen de mogelijkheid om tegelijkertijd actief creatief bezig te zijn.

FIMO kids klei kan eenvoudig afgeveegd worden met een droge vod. Het is totaal geen probleem om FIMO kids van handen te verwijderen met water en zeep. 

FIMO kids kan ook eenvoudig verwijderd worden van textiel: gewoon het kledingstuk wassen in de wasmachine met een traditioneel wasproduct.

Any FIMO kids clay that goes astray can simply be wiped off with a dry cloth. It's no trouble at all to clean FIMO kids off hands either using soap and water.

FIMO kids is easy to remove from textiles too: Simply wash the article of clothing as usual in the washing machine using conventional washing detergent.

FIMO kids is verkrijgbaar in speelgoedwinkels en hobbyzaken.