Ihr Merkzettel: 0 Artikel

Handgeschreven

Liefdesbrieven worden nog steeds met de hand geschreven. OK COMPUTER?

Liedjesteksten worden nog steeds met de hand geschreven. OK COMPUTER?

Mode wordt nog steeds met de hand ontworpen. OK COMPUTER?

Ontwerpen worden nog steeds met de hand getekend. OK COMPUTER?

Wat heel belangrijk is, schrijft men nog steeds met de hand 

Jouw handschrift kan je door niets vervangen! Teksten die je nauw aan het hart liggen, schrijf je niet met de computer of stuur je niet per sms. Je schrijft ze met liefde. En met de hand.

Het is niet de bedoeling de computer als de duivel voor te stellen. Daartoe is ook geen enkele reden want de dag van vandaag is hij niet meer weg te denken. Maar ook het handschrift heeft zijn bestaansrecht omdat het een tekst belangrijk en tastbaar maakt. De hand zet emoties en ideeën op papier. En dat moet in de toekomst ook zo blijven.


Introductie in kalligrafie

De kunst van het schrijven

Een korte geschiedenis van de kalligrafie

Versta ons niet verkeerd: het is niet aan ons om uw handschrift ongezien te bekritiseren.  Misschien heeft u wel een magische penbeweging of fraseert u als een jonge Goethe. Desondanks is de kalligrafie - de kunst van het mooie schrift - een klasse apart. Na deze korte inleiding zult u begrijpen waarom.

De kunst van het schrijven

Vrij oud

Kalligrafie is zo oud als het schrift zelf. En dit betekent oud; heel, heel oud. Hou oud precies weet niemand - men schat zo'n 5000 jaar. In de Westerse wereld ontstond het mooie schrift nagenoeg parallel met het Heilig Boek.

Het overschrijven van bijbelse teksten werd als een sacrale kunst beschouwd en daarom was het nodig zijn uiterste best te doen. Het ultieme doel: leesbaarheid. De afschriften werden daarom alleen versierd met illustraties en afbeeldingen.

De kunst van het schrijven

Vrij complex

In tegenstelling tot de Islam en het Jodendom want daar waren en zijn geïllustreerde weergaves verboden. Daarom creëerden Arabische kalligrafen kalligrammen - vormgedichten in welke esthetisch getekende woorden samen gevoegd worden in beelden en symbolen. Voor Hebreeuwse kalligrafen is precisie uiterst belangrijk.

De kunst van het schrijven

Vrij onleesbaar

In China en Japan is kalligrafie zelfs vandaag nog een belangrijke kunstvorm en een doel op zichzelf. Het eigenlijke doel van het schrijven - het kunnen lezen - wordt volledig onbelangrijk. Het zichtbaar maken van impulsen en emoties treedt eerder op de voorgrond. Het resultaat zijn uitdrukkingsvolle geschriften die vaak enkel zichzelf uitdrukken.

De kunst van het schrijven

Vrij modern

Tot zover de geschiedenis. Maar wie denkt dat dit het einde van het verhaal is, vergist zich. Kalligrafie is ook vandaag nog relevant. Arabische kalligrafen gebruiken het traditionele schoon schrift bijvoorbeeld voor hun werken en delen - mooi verpakt - ook politieke boodschappen mee. In het Midden-Oosten ontstaat alzo op basis van kalligrafie moderne street art die zich in zijn ware zin laat zien.

 

De kunst van het schrijven

Vrij veelzijdig

U ziet, kalligrafie is veel meer dan alleen de kunst van het mooie schrijven: het is de kunst van leesbaar, artistiek, precies, expressief en zelfs gespoten schrift. En zelfs al gebruik je geen inkt om je notities en boodschappenlijstjes te maken, dan nog kan je handschrift mooi zijn. Het vertelt in elk geval veel over jou. Veel meer dan een Word document of een e-mail. En dat is wat wij graag hebben. Jij ook?


Handleidingen

Liefdesbrieven

Niet lang geleden werd het meer dan waarschijnlijk oudste boek over liefdesbrieven ontdekt. Waar? In Verona, de thuis van Romeo en Julia.

Het roze boekdeel genaamd "modi dictaminum" werd geschreven door de Middeleeuwse liefdesexpert Guido, die aanraadde om de schoonheid van de vereerde dame te vergelijken met edelstenen. Dat zal zeker werken.

De liefdesbrief - de meest intieme vorm van communicatie - is heilig. Kom nooit op het idee om hem te vervangen door een e-mail of een sms. Je ware gevoelens uitdrukken zal enkel lukken door ze met de hand te schrijven. Onze gids zal u uitleggen hoe!

read more

Liedjesteksten

Wat F.R. David in 1982 zeer logisch erkende, bracht hem naar de top van de Duitse muzieklijsten en zorgde voor een wereldwijde verkoop van meer dan 8 miljoen van zijn platen. Het geheim van "Words" ligt misschien in zijn waarheid. Want schrijven is niet eenvoudig en liedjes schrijven al zeker niet. Maar we gaan ons hoofd nog niet in het zand steken, kleine John Lennon. Met onze handleiding zal het wel lukken.

read more

Kalligrafie

Mooi schrijven is van vroeger. Namelijk uit onze schooltijd, waar een strenge lerares ons drilde tot esthetisch perfectionisme en mooie jongetjes beloond werden met een lachend gezicht. Nu krabbelen we enkel nog als we moeten, wanneer we geen computer, tablet of smartphone bij de hand hebben. Daardoor zijn we niet alleen kalligrafie vergeten, maar ook de betekenis van het handschrift zelf. Hoog tijd om dit te veranderen.

read more

Handschrifttest


FAQ

Mag ik met een X iets ondertekenen?

In de meeste landen gaat dit niet. Want uiteindelijk dient de individuele handtekening om persoonlijk documenten te bevestigen; en een X is niet voldoende bewijs om een identiteit te bevestigen. Vroeger ondertekenden mensen vaak met een X - soms zelfs met drie. Maar dit onthulde alleen dat de persoon in kwestie niet kon schrijven of om het met een modern woord te zeggen, analfabeet was.

Omdat je het zo zelden doet. Met de hand schrijven is zoals een sport: van één keer te joggen zal een TV-junkie geen topatleet worden - het enige wat hij eraan zal overhouden is pijnlijke spieren. Oefening baart kunst en dat geldt ook voor potloodacrobaten. Dus blijven oefenen. Je hand zal wel wennen aan de ongekende belasting en zal uiteindelijk "als vanzelf" schrijven.

Facsimile is Latijn en betekent zoveel als "hetzelfde maken". Bijgevolg verwijst de term naar een kopie van een document die waarheidsgetrouw is qua grootte, kleur en inhoud. Zulke facsimile worden vaak gebruikt in musea wanneer het historische origineel te kostbaar is om tentoon te stellen. Het ingewikkelde productieproces gebeurt door een complex druk- of fotomechanisch procédé en niet met de hand, aangezien geen enkel geschrift zich 1:1 laat kopiëren.

Jawel. Schrijven is één van de belangrijkste kenmerken van de mensheid en het handschrift is één van de belangrijkste kenmerken van het individu. Want niemand schrijft zoals jij - behalve op de computer. Met alle respect voor technische vooruitgang en het werk lichter maken: getypte woorden zijn niet hetzelfde als met de hand geschreven woorden en dat zullen ze ook nooit zijn.

Bij ca. 85-90% van de populatie is dit de rechterhand. Maar niet verkeerd verstaan: de dominerende hand onderdrukt de andere niet. Het is eerder diegene waarmee we ingewikkelde processen uitvoeren. En daartoe behoort ook schrijven.

In het verleden werden linkshandigen heropgevoed om hun rechterhand te gebruiken. Dit is niet langer het geval. Vandaag weten we dat de tegenoverliggende hersenhelft verantwoordelijk is voor de dominantie, een omstandigheid die moeilijk te veranderen is. Interessant om weten is dat ook dieren een favoriete hand of poot hebben. En er zijn bijna evenveel links- als rechtshandige dieren.

Er zijn veel mogelijkheden. We zullen de 3 eenvoudigste voorstellen: melk, azijn en citroensap. Gebruik gewoon één van deze vloeistoffen in plaats van de goeie oude inkt en je kan onzichtbare boodschappen schrijven op heel normaal papier. Om de boodschap te doen verschijnen, dient de ontvanger het blad gewoon even boven een kaars of andere warme lichtbron te houden. Leuk, niet alleen voor kinderen.

Omdat je de man of vrouw van je dromen, je droomjob of je droomappartement vlak achter de hoek kunt tegen komen. Gewapend met een pen kun je snel alle belangrijke details neerpennen. In het tijdperk van smart phones en gsms kan je dit uiteraard anders doen maar de traditionele manier is nochtans veel eenvoudiger.

Want uiteindelijk, het telefoonnummer van je vlam, genoteerd op een servietje, is toch een veel leukere herinnering dan een extra nummer die is toegevoegd aan je lijst met contacten.

Waarom schrijven we zo zelden

Omdat computers en consoorten ons dit werk praktisch overal uit handen nemen. Vandaag de dag zijn de meeste werkplaatsen uitgerust met computers terwijl er thuis nog een laptop op ons ligt te wachten. Dit maakt ons lui. Dankzij smart phones zijn we ook onderweg meer en meer lui geworden: in plaats van pen en papier vast te nemen, halen we liever deze electronische schat boven. Deze toestellen maken inderdaad het leven makkelijker, iets wat iedereen graag heeft. En terecht. Maar af en toe nog eens een pen gebruiken zal niemand kwaad doen - en al zeker onze hersenen niet.

Het zou beter zijn indien ze het deden. Niet alleen omdat het je slim maakt. Schrijven bevordert de coördinatie en heeft een positief effect op het gehele verstand omdat het er veel delen van traint. Bij typen op een klavier is het proces minder complex. Bovendien, neergeschreven informatie verankert zich beter in het geheugen en wordt beter herinnerd dan wanneer de woorden enkel getypt worden.

Laten we de toekomst niet te zwart inzien. Laat het ons zo stellen: het handschrift op zich zal zeker nog lange tijd behouden blijven.  Maar we grijpen graag terug naar andere hulpmiddelen. Daarom is het zeer belangrijk om af en toe de tijd te nemen voor klassieke vaardigheden, ze toe te passen en ze bewust te onderhouden. In een snelle wereld mag het motto ook soms luiden "een beetje vertragen".

Onder twee voorwaarden: ofwel als een echt kaligrafisch talent dat betaald wordt om mooie woorden te schrijven, ofwel wanneer je dood bent. Bill Gates betaalde meer dan 30 miljoen $ voor een notitieboekje van Leonardo da Vinci. Als de Italiaanse geleerde nog geleefd had dan zou de stichter van Microsoft waarschijnlijk veel minder betaald hebben.

Niets is simpeler! In plaats van een traditionele vulpen te gebruiken, gebruik je beter de STAEDTLER pigment liner. Deze fineliner is binnen enkele seconden droog, een garantie dat niks uitgeveegd wordt. 9 lijnbreedten zorgen bovendien voor een waaier aan toepassingen.

Wel, Duitslands favoriete all-round talent wist het gemakkelijke gebruik van een potlood wel te waarderen. Want met een ganzeveer schrijven vereiste één of ander inktpotje - samen met het onderdompelen en de vegen. Goethe prees het eenvoudige hanteren van het potlood  en deed dit zelfs in "Dichtung und Wahrheit":" In zo een bui had ik het liefst een potlood in de hand omdat ik daarmee het makkelijkst kon schrijven terwijl het krassen en sputteren van een pen mij eerder zou verwarren".

Er zijn twee redenen: ofwel heb je slechte potloden ofwel een slechte slijper. Doe de test met een STAEDTLER potlood. Als deze potloodpunten ook afbreken dan ligt de schuld bij de slijper en is het tijd om hem met pensioen te sturen. Mettertijd wordt het mes van de slijper bot en zal het niet langer werken. Vervang dus je slijper regelmatig. Duimregel: vervangen na het slijpen van 12 volledige potloden of 24 kleurpotloden.