Ihr Merkzettel: 0 Artikel

Instructies, videos en downloads

Creative tips

Zoek aan de hand van verschillende materialen, thema's en moeilijkheidsgraden je favoriete creative tip. Of je nu op zoek bent naar trendy juwelen of leuke interieurideetjes, met de creative tip finder wordt het ongeloofelijk eenvoudig om je volgende FIMO-project te vinden.

Om de .pdf bestanden te bekijken heb je Adobe's Reader nodig, welke je hier gratis kan downloaden.

Please click "Creative tips app" for our mobile creative tip offer.

Technieken

Indrukwekkende originelen - met verborgen magie in goud

 1. Met "Hidden Magic" kan je je creaties een unieke vlammen-achtige look geven, gelijk aan hout. Daarom dat deze techniek ook gekend is als mokume nendo - Japans voor houtvlammen (mokume) uit klei (nendo). Met hidden magic en FIMO effect kan je unieke broches, oorringen, ringen en halskettingen maken, om er maar een paar te noemen - elk sieraad een absoluut origineel.

 2. Kneed de FIMO en gebruik de kleimachine op de dikste stand om elke kleur uit te rollen tot een vel. Je zal twee vellen metallic goud nodig hebben.

  Stapel de vellen FIMO in deze volgorde op elkaar  om een rechthoekige stapel te maken: metallic goud, doorschijnend, glitter goud, metallic goud, lichte vleeskleur en sterrenwolk.

 3. Rol met de acrylroller over de stapel tot de rechthoek ongeveer twee maal zo groot is.

  Verdeel in het midden en plaats de beide helften op elkaar. Vervolgens opnieuw met de acrylroller verder uitrollen tot het vel nog slechts ca. 3-4 mm dik is.

 4. Draai het vel nu met de goud-bedekte zijde naar boven.

  Duw de stompe (!) zijde van de ster-cutter in de FIMO.  De scherpe zijde niet gebruiken aangezien je slechts een afdruk nodig hebt en de klei niet echt wil snijden!

 5. Maak nu een dun (3-4 mm) rolletje metallic goud FIMO en plaats het op de omtreklijn van de ster. Het rolletje afsnijden zodanig dat het perfect past.

 6. Draai het FIMO-vel opnieuw om en plaats het op het werkoppervlak.  Met de vingers voorzichtig rond de contouren van de ster drukken om de vorm uit te werken.

  Schenk voldoende aandacht aan de punten van de ster, deze moeten werkelijk op een punt uitlopen.

 7. Met een scherpe, flexibele kling snij je een dun laagje met de verhoogde ster parallel met het oppervlak eraf. Opgepast dat je niet te diep snijdt. Als je niet van het patroon houdt, kan je er een andere laag afsnijden. Wanneer je de eerste keer te diep in het vel gesneden hebt, is er geen mogelijkheid om nog een tweede laag af te snijden.

  Tip:
  Onafgewerkte voorwerpen of overschotjes kunnen bewaard worden in een gesloten plastic zak of in een luchtdichte doos, vb. een plastic doos of glazen pot.

 8. Met de ronde uitsteekvorm de ster uitsteken. Zorg ervoor dat de vorm groot genoeg is en ongeveer 5 mm ruimte open laat rondom de ster.

  Dan met de acrylroller over de ster rollen om het oppervlak egaal en glad te maken. Indien nodig de vingers gebruiken om de ster weer de juiste vorm te geven.

 9. Rol een dun vel sterrenwolk uit en plaats de ster er bovenop. Opnieuw uitsnijden met de ronde uitsteekvorm.

 10. Maak een dun rolletje metallic goud en plaats het rondom de rand.

  De gouden ster is nu klaar om gehard te worden in de oven, gedurende ca. 30 minuten bij 110°C. Herhaal het proces om twee kleinere sterren en cirkels voor de oorringen te maken.

  Eenmaal gehard kan je voorzichtig met de schuursponsjes over het oppervlak gaan om het zachter te maken.

  Maar voorzichtig! Niet te hard schuren  of je kan het patroon beschadigen!

  Tenslotte nog een gaatje in de ster boren en er een O-ring in kleven. Rijg de grote ster op de halsketting en breng de twee kleinere aan op de oorringen.

  Wil je graag je eigen, unieke sieraden maken?
  De volledige 'Hidden Magic in Gold' creatieve tip is terug te vinden in de creative tip finder.

Creative tips app

FIMO app

Met "FIMO creative tips" kan je zoeken naar jouw creative tip op basis van materiaal, thema en moeilijkheidsgraad.

Of je nu op zoek bent naar trendy juwelen of leuke interieurideetjes, met de creative tip finder wordt het ongeloofelijk eenvoudig om je volgende FIMO-project te vinden.


De app, een overzicht:

 • Zoekfunctie middels verschillende materialen, thema's en moeilijkheidsgraden.
 • Combinaties zijn eveneens mogelijk.
 • Creative tips met geïllustreerde stap-voor-stap instructies en shopping lijst (vereist een internetverbinding).
 • Favorietenfunctie: verzamel uw favoriete creative tips in een favorietenlijstje.
 • Eenvoudig om de creative tips per mail te versturen.
 • Printfunctie (vereist AirPrint)
 • Eenvoudig om de creative tips te delen op facebook en twitter.
 • Foto upload: inspireer je vrienden en stuur ze een foto van jouw FIMO project.
 • De random creative tip functie selecteert voor jou een nieuw project wanneer het apparaat dooreen geschud werd.
 • Regelmatige updates met een heleboel nieuwe ideeën.
 • Vereist iOS 4.3 of later. Compatibel met iPhone, iPod touch en iPad.
 • Vereist Android smartphone versie 2.3.3 of later.
  Available on the App Store
  Available on the google play store

  Mengtabel

  FIMO soft mengtabe

  Gebruik de mengtabel om de kleur te maken die je nodig hebt.

  Vb. door 3 partjes geel (-10) te mengen met 5 partjes rose (-22) krijg je een warme kleur rood."

  Het is even simpel om kleuren donker of lichter te maken - je dient enkel zwart (-9) of wit (-0) toe te voegen.

  FIMO soft standaard blokjes zijn onderverdeeld in 8 porties, waardoor het mengen van de kleuren heel eenvoudig wordt.

  Gelieve er rekening mee te houden dat kleuren kunnen afwijken!

  FIMO soft mengtabel als .pdf bestand om te downloaden


  Nieuws

  Seizoensgebonden creativiteit

  Home deco in de trendkleuren van deze lente

  Het voorjaar 2015 gaat een romantische worden! Trendy pastel tinten zoals rosé, munt of vanille zijn gewoon perfect om te combineren met een romantische vintage of shabby chic look en zijn ideaal om een bescheiden flair aan uw huis toe te voegen. U kunt uw eigen aangepaste home deco maken met subtiele schakeringen van FIMO effect en FIMO soft en vervolgens gebruik maken van de fotolijstjes, vazen of andere items die u gemaakt heeft om stijlvolle accenten aan te brengen in de "in" kleuren van het seizoen.

  Creatieve romantiek

  Vintage kleding, vintage deco, vintage huwelijken - deze charmante combinatie van retro, romantiek en natuurlijkheid is dit voorjaar populairder dan ooit. En het beste eraan is: het laat voldoende ruimte voor creativiteit. Alles mag, zolang het maar een dromerig, nostalgisch, ingewikkeld of elegant kantje heeft... het is onmogelijk om te overdrijven.

  Ideaal voor de volgende zelfgemaakte collectie

  De zachte tinten in het gamma pastelkleuren FIMO effect zijn perfect voor de vintage look. Vazen, fotolijstjes, lantaarns, kandelaars en juwelendoosjes gemaakt uit deze ovenhardende boetseerklei zijn gewoonweg ideaal om een sfeer van welzijn te creëren. Of ze nu gecombineerd worden met schatten die komen van een vlooienmarkt of met familiestukken, deze origineel ogende deco items zien er niet alleen goed uit, ze creëren bovendien ook  een heerlijk trendy maar tegelijk ook gezellig shabby look gevoel.

  DIY mengen met FIMO soft en FIMO effect

  Verfijnde pastelkleurige home deco elementen zien er bijzonder goed uit in romantische shabby chic interieurs. Kleine kadootjes en attenties zijn ook eenvoudig te maken. Wat zou je ervan denken om je favoriete reukflesje een mooie hoes te geven? Selecteer gewoon een aantal pastelkleuren van FIMO soft en FIMO effect en versier het flesje ermee in een ontwerp naar keuze. Zijn nieuwe, creatief uitziende buitenkant zal het flesje vast en zeker omtoveren in een echte blikvanger.

  Of het nu is voor een doop, een huwelijk of een tuinfeest, hier is nog een slimme suggestie voor het feestseizoen: Deze hemelse geschenktassen maken gegarandeerd van elke gebeurtenis een blije gelegenheid. Handgemaakte labels in bijpassende tinten zoals vanille (FIMO effect: 8020-105), aqua blauw (8020-305) of rosé (8020-205) geven de tassen een echt persoonlijk tintje en geven een prachtige afwerking aan de dankjewel-geschenken. 

  Je vindt deze en andere inspiraties hier in onze creatieve tips.

  Trends

  Statement halsketting in 'marsala', kleur van het jaar voor 2015 - eenvoudig te maken

  Flamboyante vormen en kleuren in een XXL-formaat - filigrein sieraden is verleden tijd, nu is het tijd om statements te maken. De bovenmaatse halskettingen voegen een perfecte finishing touch toe aan de laatste modetrends en gaan ook bijzonder goed samen met de pretentieloze looks die nu een rage zijn.  

  De halskettingen maken een nog meer afdoend statement wanneer ze handgemaakt werden en de persoonlijkheid weergeven van de persoon die ze draagt. Creatievelingen kunnen FIMO gebruiken om op maat een statement ketting te maken welke in lijn is met hun persoonlijke stijl. Wat meer is, met FIMO soft kan je je eigen trendkleuren voor 2015 mengen.

  Must-have van het jaar: Mix-and-match know-how

  Prachtig, groot, origineel: statement halskettingen zijn echte blikvangers. Het is goed te weten waarbij je ze kan dragen. Dit opvallende juweel komt het beste tot zijn recht gecombineerd met een sobere blouse of jurk.

  Ook belangrijk: een meer verfijnde touch verkrijg je wanneer de ketting gedragen wordt op kledij in plaats van op de huid. Gebruik FIMO om je eigen mode-accessoires te ontwerpen en creëer handgemaakte halskettingen die passen bij de favorieten uit jouw garderobe.

  FIMO in Pantone trendkleuren

  Jouw unieke FIMO soft statement halsketting krijgt uitstekende punten wanneer ze gemaakt is in één van de Pantone trendkleuren voor 2015. Dankzij zijn uitgebreide assortiment kan FIMO soft beantwoorden aan de vraag voor deze "in" kleuren en biedt een ruime waaier van de meest populaire tinten. Of het nu gaat om wijnrood, bruin of oranje - deze sterke aardetinten zullen dit seizoen zeker te zien zijn op de catwalk. Met op kop de Pantone kleur van het jaar 2015: Marsala. Deze elegante rood-bruine kleur is een statement op zich en kan op zichzelf gebruikt worden of in combinatie met andere modekleuren.

  De FIMO kleurmengeling voor marsala is:

  • Twee deeltjes FIMO soft in Indisch rood (8020-24)
  • Een deeltje FIMO soft in paars (8020-61)
  • Een deeltje FIMO soft in cognac (8020-76)
  • Een achtste FIMO soft in zwart (8020-9)

  Hoe wordt het gedaan:
  Gebruik de FIMO kleimachine om een vel van elk van de bovenstaande kleuren uit te rollen. Zorg ervoor dat elk vel dezelfde dikte heeft en dat je dezelfde instelling gebruikt op de kleimachine. Gebruik vervolgens een cutter om het aantal deeltjes dat hierboven vermeld werd uit te snijden en kneed ze samen.

  Opvallende kleuren: hoe ze te mengen

  Naast marsala zijn andere belangrijke kleuren dit jaar feloranje en geroosterde amandel.  De mengeling voor het levendige mandarijnoranje is eenvoudig: meng gewoon een half deeltje FIMO soft zonnebloem (8020-16) met een deeltje wit (8020-0), twee deeltjes caramel (8020-7) en twee deeltjes mandarijn (8020-42).

  Het subtiele geroosterde amandel komt overeen met FIMO soft sahara (8020-70). De koele Pantone modekleuren voor coole accessoires kunnen ook in het FIMO kleurengamma gevonden worden. Het bruisende aquamarijn is te vergelijken met Fimo effect aqua (8020-35). Het fris ogende gletsjergrijs kan worden gemaakt met behulp van FIMO soft dolfijngrijs (8020-80) en de zachte puddingtint is vergelijkbaar met FIMO effect vanille (8020-105).

  Maak een duidelijke statement met slechts een minimum aan inspanningen!

  Gedetailleerde stap-voor-stap instructies voor de statement halsketting in de trendkleur marsala kunnen gevonden worden in onze creatieve tip.

  Evenementen

  FIMO Symposium 2015

  SAVE THE DATE voor het 4de FIMO Symposium

  4 artiesten – 4 dagen boetseer plezier!

  Het is weer bijna zover! Het 4 de FIMO Symposium komt dichterbij!

  Mis de kans niet om het 4de symposium bij te wonen in Praag. We zijn trots om deze keer de internationale artiesten  Natalia García de Leániz, Nikolina Otržan, Eva Hašková and Judy Belcher bij ons te hebben.

  We hebben het concept een klein beetje aangepast: Geen verkeken kansen meer – aangezien we een evenement van 4 dagen hebben, kan elke deelnemer elke workshop bezoeken: de 2 workshops van volledige dagen en de 2 half-daagse workshops.

  We starten op woensdag namiddag – 09/09/2015 met onze openingsreceptie. Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn “Volledige Klei-Plezier dagen”.  Alle deelnemers zullen verdeeld worden in drie groepen zodat iedereen de kans krijgt om de 4 workshops te bezoeken. We hopen jullie te zien op het 4de FIMO Symposium.

  Meer informatie...


  FIMO in actie

  Waarom ik FIMO gebruik

  Grenzeloze creatieve vrijheid

  Er zijn maar weinig materialen die zo een ruime variatie bieden als FIMO. Daarenboven is FIMO zeer makkelijk om mee te werken - een snel en makkelijk resultaat.

  Je kunt bijna alles creëren: juwelen of accessoires, fotokaders of decoraties, poppen en figuurtjes, bloemen en sculpturen - alles is mogelijk. FIMO is werkelijk indrukwekkend dankzij zijn uitmuntende eigenschappen, eenvoudige hantering, hoge stabiliteit na het uitharden en zijn uitgebreide productgamma.

  Gereedschap?
  Je kan eigenlijk bijna van start zonder enig speciaal gereedschap.  Beginners kunnen al zeer mooie creaties maken door enkel gebruik te maken van de Starter kit.  En als je later meer delicate en professionele stukken wil creëren, kan je je wagen aan de verschillende toebehoren.

  Voor vragen kan je steeds terecht op de FIMO FAQ's of kan je contact opnemen met onze klantendienst op service(at)staedtler.de

  Nieuwe FIMO producten

  Edelsteenkleuren met fascinerend dubbel effect

  De nieuwe edelsteenkleuren van het FIMO effect-assortiment maken van je zelfgemaakte juwelen of thuisdecoraties echte blikvangers.

  Door ze vervolgens te polijsten, doet de transparante dieptewerking en het parelglans effect de gemodelleerde werkjes eruit zien als hoogglanzende rozenkwarts, kostbare jade, fascinerende robijn, heldere citrien of schemerende blauwe agaatsteen.

  De edelsteenkleuren inspireren je om nieuwe technologieën en variëteiten uit te proberen en te imponeren met verbazende effecten.  Probeer het en ontwerp je eigen armband.

  In onze creatieve tips leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt.

  Tip: FIMO DVD Workshop

  De nieuwe FIMO DVD geeft je een perfecte introductie in de kunst van het modelleren. De 12 exclusieve stap-voor-stap filmpjes zijn onderverdeeld in 3 moeilijkheidsgraden en inspireren iedereen - van beginner tot professional.

  Met tips en trukjes, gedetailleerde uitleg en ook voorbeelden en boodschappenlijstjes die geprint kunnen worden, is de FIMO DVD een echt all-inclusive geschenk.

  Tip: FIMO DVD Workshop

  The new FIMO DVD provides the perfect introduction to the art of modelling.
  The 12 exclusive step-by-step videos are divided into three levels of difficulty, offering something for everyone – from beginners to experts.

  With tips and tricks, detailed explanations as well as templates and printable shopping lists, the new FIMO DVD is an all-inclusive package.

  FIMO - Het succesverhaal

  STAEDTLER® FIMO® - Geschiedenis

  Het begon allemaal in 1939.

  Käthe Kruse

  Tijdens haar zoektocht naar een nieuw materiaal voor het hoofd van haar poppen, begon de welgekende poppenmaakster Kaethe Kruse te experimenteren met een nieuwe substantie.
  Omdat het materiaal niet geschikt blijkt te zijn voor serieproductie, begint haar dochter Sophie ermee te experimenteren, ze mixt het met klei en kleuren en kneedt het tot verschillende vormen en objecten.

  Ze gebruikt het materiaal om vazen, mozaïeken, foto's, miniaturen en speelgoed te maken.

  Sophie Rehbinder-Kruse beschrijft haar filosofie als volgt: "De mensheid wil instinctief dingen modelleren, het is een manier om iets te koesteren wat hen dierbaar is."

  Als resultaat ontwikkelt ze in 1954 haar eerste modelleerkit.

  FIMOIK

  Ze creëert de merknaam FIMOIK  - de twee eerste letters van haar koosnaampje 'Fifi' en 'Mo' van 'modelleerklei' en de laatste letters van 'mozaïek', één van haar favoriete technieken.

  Dankzij de goede connecties van de familie met de speelgoedmarkt, wordt de 'Kaethe Kruses Ofenknete' - ovenhardende modelleerklei  - goed ontvangen in de markt.

  In 1964 verkrijgt Eberhard Faber alle rechten. In 1978 wordt dit bedrijf, opgericht in 1922 in Neumarkt, een deel van de STAEDTLER Group. In 1966, uitgerust met een nieuw concept, een verbeterd recept en een beter klinkende naam, wordt FIMO succesvol op de markt gebracht in 15 verschillende kleuren, 2 verschillende groottes en verscheidene gift sets.

  Gebruikers worden geïnspireerd door een FIMO handboek - vol met suggesties en instructies - en verschillende brochures en proberen zo nieuwe creatieve ideeën uit.

  Het assortiment blijft groeien. Over de jaren heen komen er steeds meer nieuwe kleuren bij, inclusief speciale glitter- en transparante effecten. Er worden ook sets geïntroduceerd met accessoires en dit in verschillende creative thema's.

  Vandaag bestaat het hele assortiment uit 72 verschillende kleuren en wordt aangevuld met een ruime waaier aan accessoires zoals FIMO liquid, glanslak, metallic poeders, bladmetaal, gietvormen en parelmakers.

  Doordachte FIMO technieken zoals millefiori, mokume gane, kaleidoscope en skinner blend werden ontwikkeld.

  Edelsteenimitaties, patina, zeefdrukken e.d maken van FIMO een extreem vruchtbaar materiaal: Zowel voor creatief modelleren door kinderen als voor complexere toepassingen in de wereld van kunst en juwelen ontwerp.

  Sinds 2010 wordt FIMO ondergebracht onder het merk STAEDTLER.

  Het in 1835 opgerichte bedrijf behoort nu toe aan de internationaal toonaangevende leverancier van schrijf- en tekenmaterialen.
  In Europa is STAEDTLER de grootste producent van potloden, kleurstiften, gommen en fijnstiften en bouwt nu zijn vakdomein uit met het modelleren.

  Het merk STAEDTLER begeleidt de gebruiker met een gevarieerd product-portfolio voor alle leeftijdsgroepen: zowel in de kleutertuin en de school als beroepsmatig en in de hobbywereld.

  STAEDTLER presenteert zich wereldwijd met distributiepartners in meer dan 150 landen,  24 daarvan zjin eigen filialen en 5 zijn bovendien ook productie-eenheden. De hoge kwaliteitsvereisten van de onderneming en het motto "STAEDTLER toont ideeën" zijn een garantie voor de succesvolle verderzetting van het FIMO-verhaal.


  Arts & Design

  „Siesta“

  Mixtechniek met soft pastel op karton - door Corinne Korda

  De uit zijn siësta opgeschrikte maki werd met zacht pastelkrijt getekend over een ruwe schets gemaakt met verdunde dekkende verf ...

  “Siesta” – individuele stappen

  ... de pastelkleuren werden in verschillende stappen steeds weer overschilderd met een in water gedoopt penseel.

  De witte stukken van de vacht worden benadrukt met dekkende kleuren.

  Water colour “Canale”

  Kleurrijke gevels in de Kanalen van Venetië, getekend met onze karat aquarell kleurpotloden - Creative tip met nuttige informatie over materiaal, achtergronden, tips en trukjes.


  FAQ & tips voor gebruik van FIMO

  Gebruik

  Geopende FIMO

  Restjes en onafgewerkte creaties kunnen bewaard worden in een gesloten plastiek zak of een luchtdichte doos zoals een plastieken doos of glazen pot.

  De ovenhardende modelleerklei is gemaakt op basis van PVC.

  In vergelijking met ""klassiek"" modelleermateriaal, is FIMO veel sterker.
  Deze structuur laat ook het modelleren van kleine en delicate voorwerpen toe.

  FIMO is een mengsel van plastiekpoeder, weekmakers en additieven.

  Tijdens het bakken in de oven vormen de weekmakers het plastiekpoeder om tot gel; eenmaal afgekoeld vormt het een stevige massa.

  FIMO kan meermaals gebakken worden, bijvoorbeeld om kleine scheurtjes op te vullen of gebroken delen te vervangen met FIMO. FIMO hardt het best in een oven bij een temperatuur van 110° - ongeveer 30 minuten.

  Delen die gebakken zijn op 130° zullen er over het algemeen hetzelfde uitzien, behalve het feit dat ze wat flexibeler zullen zijn. 30 minuten in een oven van 130° is echter wel het absolute maximum dat niet mag overschreden worden.

  FIMO heeft geen vervaldatum.  Fimo moet echter wel droog en koel bewaard worden.  Ongebakken FIMO kan best bewaard worden in aluminiumfolie, in een metalen of plastieken doos (gemaakt uit PP of PE!) - om te beschermen tegen stof en verontreiniging.

  FIMO kan tenminste 2 jaar bewaard worden.  We weten echter niet hoe lang en onder welke omstandigheden de FIMO in de winkel bewaard is voor u hem gekocht heeft.

  Om oudere FIMO of gebakken FIMO weer zacht te maken, raden we aan om FIMO Mix te gebruiken - referentie 8026.  Deze mix maakt het kneden van de FIMO om hem weer zacht te maken, makkelijker.  Dit zal echter ook alleen werken wanneer de FIMO nog niet volledig hard geworden is.

  Eenmaal volledig hard geworden, is het ovenhardende bestanddeel weersbestendig maar mag het niet vernist worden!

  Het is belangrijk dat het gebakken object geen scheurtjes heeft waardoor regen zou kunnen binnendringen. De objecten zouden hierdoor immers kunnen barsten bij temperaturen onder nul.

  Kleuren kunnen in de loop van tijd zachtjes vervagen wanneer ze blootgesteld worden aan intens zonlicht. Enige bescherming hiertegen is aangeraden, bijvoorbeeld een afdakje.

  Het stollingsproces (pvc in weekmaker) kan niet voltooid worden bij temperaturen lager dan 110°. FIMO zal hard worden, maar zal van binnen nog steeds broos zijn en daardoor breekbaar.

  Indien je FIMO bakt bij temperaturen hoger dan 110°, dan zal hij flexibeler worden. Je zal hierbij echter wel merken dat de kleuren een bruinachtige kleur krijgen en mogelijk kunnen verbranden.

  We raden zeker niet aan om dit te doen. Ideaal is bakken in een oven van 110° gedurende 30 minuten.

  We raden onze ovenhardende modelleerklei ook aan voor onze sneeuwbollen.

  Hierbij wordt het gebakken model heel de tijd in water geplaatst. FIMO mag hierbij wel niet vernist worden.

  Al deze varianten kunnen gemakkelijk met elkaar vermengd worden.

  Der Geliervorgang (PVC in Weichmacher) kann bei weniger als 110°C nicht bis zu Ende geführt werden. FIMO wird dann zwar hart, ist aber im Inneren noch mürbe und daher bruchanfällig. Wenn man FIMO höher als bei 110°C härtet, wird es eher flexibel.

  Man nimmt damit aber in Kauf, dass die Farben bräunlich werden und evtl. kurz vor dem Verbrennen sind. Wir empfehlen das auf keinen Fall!

  Die ideale Härtetemperatur beträgt 110°C bei einer Härtezeit von 30 Minuten.

  Zum Kleben von abgebrochenen FIMO-Teilen empfehlen wir „Pattex Multi Alleskleber“ von Henkel.
  Dieser ist von uns getestet worden, er kann auch im Backofen mitgehärtet werden. Der Kleber trocknet transparent auf und verfärbt sich auch nicht durch Hitzeeinwirkung.

  Zum Kleben von FIMO Schneekugeln (Verbindung der Haube mit dem Unterteil) empfiehlt sich der Modellbaukleber von Pattex.

  Accessoires

  Welke lijm kan het best gebruikt worden voor FIMO?

  We raden de "Pattex Multi lijm" aan (allesklever) om FIMO deeltjes welke zijn afgebroken weer aan te lijmen.

  We hebben deze lijm getest en deze kan ook mee gebakken worden in de oven.  De lijm droogt op tot een transparante film en verandert niet van kleur, zelfs niet onder de invloed van warmte.

  Voor de FIMO sneeuwbol raden wij de Pattex modelling lijm aan (om de bol vast te maken aan het onderste deel).

  Tips

  Kan ik knopen die gemaakt zijn van FIMO wassen?

  FIMO knopen mogen niet in de wasmachine of naar de droogkuis omdat de kleuren kunnen vervagen - afhankelijk van de gebruikte detergenten of chemische wasmiddelen.

  In het algemeen mogen de knopen niet vernist zijn omdat onze vernis gebaseerd is op water.  

  We raden aan om het kledingstuk met de knopen met de hand te wassen (max. 30°C) en bij voorkeur een zacht wasmiddel te gebruiken.