Ihr Merkzettel: 0 Artikel

Het potlood – Het hart van het bedrijf

Het potlood is al vele eeuwen een vertrouwde metgezel in het dagelijkse leven. Meer dan 81 procent (bron: Statista, 2011) van de Duitsers gebruiken potloden op regelmatige basis - bij voorbeeld om dingen te noteren of om een schets van iets te maken. Zijn preciese herkomst is echter onbekend.

Wat we wel weten, is dat er reeds in de 17e eeuw zogenaamde "potlood makers" waren die hun vak uitoefenden in Duitsland - in het bijzonder in de regio rond Nürnberg.

Een van die potloodpioniers was Friedrich Staedtler, een voorouder van de stichter van onze firma. Hij maakte van potloden maken zijn hoofdberoep en verwijzingen naar hem in de annalen van de stad Nürnberg gaan terug tot 1662.

Hij was de eerste vakman die potloden maakte van begin tot einde - van de stift en het snijden van de houten stok helemaal tot het afgewerkte potlood. Ook al waren zijn handelingen een directe schending van de Nürnbergse Raad, welke bepaalde dat dit twee verschillende beroepen vereiste, toch effenden zijn daden het pad voor de volledige potloodindustrie.